TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
8 Jaar

8 jaar AMBER Alert: bijna 1000 vermiste kinderen opgespoord

Vandaag, 11 november 2016, is het precies 8 jaar geleden dat het Nederlandse kinderalarm van start ging. In 8 jaar tijd leverde AMBER Alert een belangrijke bijdrage aan 980 vermissingszaken. Frank Hoen, oprichter AMBER Alert Nederland: “Elke vermissingszaak vertelt zijn eigen verhaal.”

In totaal verspreidde AMBER Alert 980 urgente vermissingen, waarvan 23 AMBER Alerts. Alle kinderen zijn inmiddels opgespoord, behalve Insiya. Het AMBER Alert voor het meisje uit Amsterdam bereikte alleen al in Nederland 11 miljoen mensen. “Ik ben iedereen eeuwig dankbaar, die tot nu toe meehelpt met zoeken van Insiya (…) Alle steun en berichten die ik ontvang geven mij hoop en laten mij zien dat ik niet alleen sta”, zegt Insiya’s moeder. “Elke seconde zonder Insiya is ondraaglijk.”

“Je hoeft geen politieagent te zijn om een vermist kind te redden”

“Je hoeft geen politieagent te zijn om een vermist kind te redden. Iedereen kan meehelpen”, zegt Frank Hoen. Zo spoorden conducteurs een 9-jarige jongen uit Spijkenisse op, zag een toevallige voorbijganger een ontvoerde 4-jarige jongen uit Groningen en vonden fastfoodmedewerkers een 4-jarige jongen uit Rotterdam.

Grensoverschrijdende samenwerking

Inmiddels is het vermiste kinderenalarm uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle burgerparticipatie-initiatief van Nederland en zelfs van Europa. “In 8 jaar AMBER Alert is grensoverschrijdende samenwerking steeds belangrijker geworden. In Duitsland zochten mensen massaal mee naar Insiya. Ook bij de ontvoering van de twee broertjes in 2013 konden we rekenen op de hulp van organisaties en burgers in Duitsland en België”, besluit Hoen.