TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Header Nieuwsbericht Jaar

2018: Recordaantal van 12,2 miljoen Nederlanders zag AMBER Alert baby Hannah

AMBER Alert-systeem ook ingezet voor zeven Vermist Kind Alerts

In 2018 werd er één AMBER Alert uitgestuurd voor de zes maanden oude baby Hannah. Het gehele AMBER Alert-systeem werd ingezet om het meisje terug te vinden. Een recordaantal van 89 procent (12,2 miljoen) van de meerderjarige Nederlanders zag het alert. Dankzij het AMBER Alert, dat ook in Duitsland zichtbaar was, werd de zuigeling gezond en wel aangetroffen. Het afgelopen jaar zijn eveneens delen van het AMBER Alert-systeem ingezet voor het verspreiden van zeven Vermist Kind Alerts. Zes van deze kinderen werden in goede gezondheid teruggevonden.

In februari werd het AMBER Alert-systeem voor baby Hannah operationeel. Het meisje was door haar biologische ouders met geweld uit de handen van haar pleegmoeder gegrist op een parkeerplaats bij een supermarkt in Eersel. Hannah werd eerder door Jeugdzorg uit huis geplaatst. Omdat de politie vreesde voor het leven van het kind, werd er een AMBER Alert uitgestuurd. Hierdoor kwamen er verschillende tips binnen bij de politie. Eentje ervan leidde de politie naar een vakantiepark in het Duitse Bad Bentheim, waar een alerte burger de auto en vader opmerkte. De man was op de hoogte van de zaak door het uitgestuurde AMBER Alert. In nauw overleg met de Duitse politie werd verder onderzoek verricht bij het vakantiepark. Hannah en haar ouders bleken daar in een vakantiehuisje te zitten. De ouders werden diezelfde dag nog aangehouden.

Zes van de zeven Vermist Kind Alerts succesvol
Bij een Vermist Kind Alert (VKA) heeft de politie geen indicatie van direct levensgevaar, maar maakt ze zich wel ernstige zorgen om het welzijn van het vermiste kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk. Zes kinderen werden in 2018 na het uitsturen van een Vermist Kind Alert in goede gezondheid teruggevonden, waaronder één kind in Litouwen. Een kind bleek voor het uitgeven van het alert al te zijn overleden.

1009 alerts sinds 2008
De politie heeft sinds de oprichting 1009 keer een beroep gedaan op AMBER Alert om 25 AMBER Alerts en 984 Vermist Kind Alerts te verspreiden. Met succes: in 94 procent van de gevallen zijn deze kinderen levend teruggevonden.

Bekijk het jaarverslag 2018 hier.