TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

13 januari: Internationale Dag van AMBER Alert

Vandaag, 13 januari, is het de Internationale Dag van AMBER Alert. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor AMBER Alert-initiatieven. In 1996 werd op deze dag de 9-jarige Amber Hagerman ontvoerd uit Arlington, Texas. Enkele dagen later werd zij vermoord teruggevonden. De moord op het meisje leidde tot de totstandkoming van het AMBER Alert in de VS, en later in Nederland en zelfs in Europa met het AMBER Alert Europe initiatief.

AMBER Alert Nederland vierde afgelopen november haar vijfde verjaardag. Sinds de start in 2008 is het AMBER Alert systeem 17 keer ingezet. Dankzij tips van de ruim 2,2 miljoen deelnemers, werd in 75% van de gevallen het AMBER Alert kindje veilig en gezond teruggevonden. Ook werd het AMBER Alert systeem al bijna 750 keer ingezet om aandacht te vragen voor minder urgente kindervermissingen, bijvoorbeeld via Twitter en Facebook. Ook dit heeft al regelmatig nuttige tips opgeleverd.

Scholen kunnen ook aandacht besteden aan deze speciale dag. Er is lesmateriaal beschikbaar dat kinderen leert hoe ze kunnen voorkomen dat ze zelf vermist raken. Het lesmateriaal bevat daarnaast informatie over AMBER Alert en is te downloaden via deze link. Ook ouders kunnen hun kinderen voorlichten. Bekijk hier de preventietips voor ouders en kinderen.

* Het gaat hierbij om kinderen die dankzij – of mede dankzij – tips die binnenkwamen op het AMBER Alert zijn gevonden. Kinderen waarvan later bleek dat ze helaas  nog voor het versturen van het AMBER Alert waren overleden zijn hierbij niet meegenomen.